3D-tulostetut Mecanum-pyörät?

30.8.2016 / Projektit / Max Sandholm

Robottiaiheisen keskustelun jälkeen minua alkoi kiinnostaa omni wheelit, ja ehkä enemmänkin Mecanum-pyörät. Mecanum-pyörät ovat siis pyöriä, joilla voi liikkua kääntymättä kaikkiin suuntiin ja kääntyä paikallaan. Yhdessä Mecanum-pyörässä on ulkoreunan ympärilla pieniä rollereita 45° kulmassa pyörän akselista, ja toimivassa ajoneuvossa on neljä pyörää joista kaksi ovat peilikuvia muista.
Mecanum-pyörä Mecanum-pyörä (Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0)

Nettikaupoissa jopa halvimmat Mecanum-pyörät (ja omni wheelit) maksaa 30€ tai enemmän. Siksi aloin miettimään miten hyvin niitä voisi 3D-tulostaa. Niissähän on pieniä likkuvia osia mikä tekisi sen vaikeaksi, mutta netistä löytyi silti onnistuneita 3D-printattuja pyöriä, eli päätin kokeilla samaa itse.

Aluksi löysin Thingiversesta pyörän joka näytti lupaavalta, ja tulostin labin tulostimella sen osat (pyörä ja 9 rolleria). Osat näyttivät suurimmaksi osaksi hyviltä, mutta vaati vähän käsittelyä viilalla ja pylväsporalla. Joitain pieniä puutteita on, eli pitäisi joko säätää tätä pyörää ennen kuin tulostan uudestaan, tai piirtää oma samanlainen pyörä. Isompi ongelma oli että ei ollut mitään akseleita rollereille.

Jousitappeja

Koska rollerit ovat n. 20mm leveitä, päätin hankkia akseleiksi rannekellojen rannekkeiden jousitappeja. Niitä saa halvalla paljon (tilasin Aliexpressistä), ja 20mm mallit ovat juuri näihin rollereihin sopivat. Kun porasin rollereihin akselien reiät pylväsporalla 1.5mm poralla, jousitapit sopivat rollereihin täydellisesti ja meni kiinni pyörään niin kuin pitikin.

Mecanum-pyörän proof-of-concept

Tämä ei ole vielä täysin toimiva Mecanum-pyörä. Kaksi rollereista meni poratessa rikki, ja pyörässä jotkut reunoista tulostuivat huonosti eivätkä pidä akselia paikallaan. Rollerit pyörivät silti vapaasti ja ottavat kiinni maahan niin kuin pitää, eli tämä pyörä on toimiva proof-of-concept.

To be continued?