Arcade-kabinetti, osa 1
Olin jo pitkään haaveillut oman pelikabinetin tekemisestä, ja vihdoin aika tuntui olevan omalta osaltani kypsä sellaisen rakentamiseen; Jo valmiiksi hankkimani Raspberry Pi 2 riittää tehoiltaan jo reippaasti monenlaisiin emulaattoreihin ja RetroPie-projekti alkaa olla jo melkoisen mukava käyttää. Olin ostanut etukäteen myös arcade-joystickin ja nappeja, sekä labilta löytyi kabinettiin soveltuva näyttö, joten kasaus alkakoon!
Projekti alkoi testaamalla, että näyttö pelittää. Se soveltui projektiin mainiosti, kun huomasin ottaa värinkorjaukset pois päältä. Tämän jälkeen avasin näytön ja ilokseni huomasin että näyttö sisältää kaiuttimet, joita voin hyödyntää kabinetissa.
Ohjaamista varten olin jo aikaisemmin rakentanut USB-laitteen, johon saan omat kytkimet kiinni. Se näkyy käyttöjärjestelmälle standardina USB-joystickinä. Se toimi hyvin Raspberry Pi:n kanssa ja päätyy siis kabinettiin. Laite perustuu raphnetin skemoihin pienin muokkauksin. Olin myös aikaisemmin rakentanut adapterin, jolla saan NES ja SNES ohjaimet toimimaan USB-laitteina, sekin päätyy nyt osaksi tätä kabinettia.
Laitteen sunnittelun aikana sain työkaveriltani lahjoituksena iCade-kabinetin, josta hyödynsin napit, sillä niiden mikrokytkimissä oli parempi tuntuma kuin aikaisemmin ostamissani. Käytän kuitenkin muutaman aikaisemmin hankitun nappulan sillä haluan laitteeseen lisänapit pinball-pelejä varten. Valitettavasti iCaden kotelo oli liian pieni valitsemalleni näytölle, joten sitä en voinut projektissani hyödyntää.
Kun totesin osien olevan melkolailla kasassa, aloin suunnittelemaan laittelle koppaa. Otin hieman mallia iCaden kotelosta, jossa oli mielestäni näppärät muodot. Otin suunnittelun lähtökohdaksi sen, että kaikki palat saisi leikattua saman levyisiksi, jolloin materiaalin mittaan sahaaminen olisi helppoa. Yhteiseksi mitaksi määräytyi 400mm. Materiaaliksi valitsin 12mm koivuvanerin. Mallinsin boksin Onshapella, joka osoittautui jälleen kerran erittäin hyväksi työkaluksi vapaasti muuteltavien mittojen ja relaatioiden takia. Kun osat oli mallinnettu, otin kappaleiden mitat talteen ja tilasin osat valmiiksi leikattuna. Kätevää.
Koppa syntyi melko nopeaa tahtia, kun kaikki mitat sai cadipiirrustuksesta. Kun koppa oli vihdoin kasassa, sain kiitellä onneani että olin arponut näytön kulman ja muut mitat juuri passeleiksi.
Kun kabinetti oli kasassa, mallinsin kaiuttimille pidikkeet, jotka laitoin tulostumaan. Ensikerralla saan ne paikalleen, sekä on aika alkaa ahertaa kontrollerin painikkeiden kanssa. Lisää projektista ensipostauksessa.