Yhdistyksen syyskokous 14.1.2023 / Autumn meeting 14.1.2023

30.12.2022 / Tapahtumat / Tuomas Karhunen

Järjestämme Hacklab Turku Ry:n sääntömääräisen syyskokouksen lauantaina 14.1.2023. Kokous pidetään yhdistyksen tiloissa Lukkosepänkatu 7:ssä kello 17:00 alkaen.

Syyskokouksen jälkeen jatkamme päivää lautapeli-illan ja muunlaisen hauskan ajanvieteen parissa. Lisätietoja kokouksesta ja illanviettotapahtumasta alta ladattavasta kutsusta:

Lataa tästä syyskokous- ja illanviettokutsu suomeksi

Tervetuloa!

Terveisin,
Hacklab Turun hallitus

In English
Statutory autumn meeting will be held in 14.1.2023 at the Turku Hacklab (Lukkosepänkatu 7) starting 17:00.

Right after the meeting we will have a board game night and get-together event. More information about both you can find from the invitation linked below:

Download english invitation to autumn meeting and board game night from here

Welcome.

Best regards,
Turku Hacklab

Yhdistyksen kevätkokous 2.8.2022 / Spring meeting 2.8.2022

26.7.2022 / Yleinen / Tuomas Karhunen

Järjestämme Hacklab Turku Ry:n sääntömääräisen kevätkokouksen 2.8.2022. Kokous pidetään yhdistyksen tiloissa Lukkosepänkatu 7:ssä kello 19:00 alkaen.

Kokouskutsu Kevätkokous 2021

Terveisin,
Hacklab Turun hallitus

In English
Statutory spring meeting will be held 2.8.2022 on Turku Hacklab premises (Lukkosepänkatu 7) at 7pm.

Best regards,
Turku Hacklab board

Jäsenesittely: Shamil

16.5.2022 / Yleinen / Tuomas Karhunen

Kuka: Shamil Alifov
Mitä: Turvallisuusanalyytikko, Infosec -tapahtumien järjestejä
Häh: Hacklabin hallituksen jäsen parin vuoden takaa, nyt tavallinen jäsen joka juo läbin Pepsi Maxit
Vapaa sana: ”Jos se on riittävän hyvä, niin sitten se on riittävän hyvä”

Shamil ilmestyi huomaamatta Turku Hacklabille, kun läb sijaitsi vielä Orikedolla. Haastattelun perusteella hänet houkutteli sinne läbillä järjestetty Retropeliviikonloppu, jossa pelattiin vanhoja tietokonepelejä Amigoilla ja muilla tuota aikaa vastaavilla vekottimilla. Shamil innostui läbin toiminnasta ja häntä alkoi nähdä tiistaisin tiloissa.

Shamilin tausta on TurkuSec Ry:ssä, joka toimii kyberturvalisuuden parissa ja järjestää aiheesta työpajoja. Läbillä Shamil ei ole kovin monia projekteja vielä tehnyt, mutta hän on auttanut muita jäseniä heidän projekteissaan. Shamil oli Turku Hacklabin hallituksessakin muutama vuosi takaperin ja auttoi paljon muutossa Lukkosepänkadulle ja uuden tilan remontissa – hänen ansiostaan läbin kattopalkin välissä on nyt ääni- ja pölyeristeet. Joitakin projekteja Shamil on tehnyt ja uusin niistä on jousipyssy nuolineen.

Shamililta voi kysyä apua tietoturvaan liittyvissä asioissa ja hän on varsin hyvä juttukaveri kaikissa muissakin aiheissa.

In English

Who: Shamil Alifov
What: Security analyst, organizer of infosec events
Woot: Once a board member of Turku Hacklab, now a humble member who comes to the lab and drinks all the Pepsi Max
Free word: ”If it’s good enough, then it’s good enough”

Shamil appeared to Turku Hacklab when the lab was still located at Oriketo. According the interview he got there when he heard about lab’s Retro Gaming weekend – An event where people game with Amigas and other old computers and consoles of that era. Shamil got interested in about the hacklab, became a member and has been spotted at the lab frequently.

Shamil has a background within TurkuSec Ry which is an organisation that focuses on cybersecurity by having workshops about the subject. Shamil hasn’t had many projects at the lab but he’s been helping others with theirs. Shamil was a member of the hacklab’s board few years ago and he was a big help during the migration to Lukkosepänkatu – thanks to him gaps over the ceiling beam are dust and noise proof. Shamil has been making few projects and the newest one is a hand made bow and arrows for it.

Shamil might be the best person to ask about cyber security. He’s also a very nice chat buddy no matter what the subject is.

Jäsenesittely: Calle

25.4.2022 / Yleinen / Tuomas Karhunen


Kuka: Calle Laakkonen
Mitä: Filosofian maisteri, ohjelmistosuunnittelija, rakentelija
Häh: Hacklabin pitkäaikainen jäsen
Vapaa sana: (Calle ei keksinyt tähän hätään mitään)

Calle on ollut Turku Hacklabin jäsenenä jo ensimmäisen hacklabin (1.0) ajoista, joskus vuodesta 2013. Hän oli kuullut jostain lähteestä, että ulkomailla on hacklabeja ja sellainen toiminta kuulosti tosi jännälle. Calle saikin selville, että Turussakin on hacklab ja hän meni tutkimaan asiaa. Vaikka läbi oli kohtalaisen tuore, eikä sillä todennäköisesti ollut (kirjoittaja olettaa) vielä nykyisenkaltaisia resursseja, Calle piti samanhenkisten ihmisen seurasta ja se sai hänet jäämään jäseneksi. Ilmeisesti hacklabilla olevan seuran taso ei ole laskenut, sillä Calle on yhä jäsenenä melkein kymmenen vuotta myöhemmin ja häntä näkee läbillä useammin kuin harvoin.

Callen sitoutuminen läbin toimintaan näkyy ehkä eniten läbin CNC-jyrsimessä, joka on siis Callen omaisuutta. Vuosia sitten tuo laite pölyyntyi hänellä varastossa ja Calle arveli, että sille löytyisi parempaa käyttöä läbillä. Hän oli oikeassa. Aluksi muut kuin Calle eivät jyrsintä osanneet käyttää, mutta asia korjaantui joskus vuonna 2017 Callen pitämän kurssin anssiosta. Nykyisin jyrsimen käyttöön on kirjalliset käyttöohjeet ja lukuisat hacklabin jäsenet osaavat leikata sillä monimutkaisia tai yksinkertaisia kappaleita.

Kuten muillakin hacklabin tyypeillä, Callellakin on paljon projekteja käynnissä. Yleensä ne ovat softaprojekteja, mutta viimeaikoina hän on kiinnostunut kotiautomaatiosta ja harjoitellut sekä opetellut tekemään siihen liittyviä laitteita ja järjestelmiä. Yksi valmiiksi tulleista on älykäs, wlanin kautta ohjattava lattiavalaisin, josta kuva alla. Tietämyksensä ansiosta Callesta oli hurjan suuri apu Hacklab Huey -projektissa (suunnitelma blogissa / lopputulos fb:ssä). Toinen Callen työn alla oleva projekti on vanhanaikaisen kameran rakentaminen, josta myös kuva alhaalla.

Mikäli tarvitset apua, niin Callen paras osaamisalue on koodaaminen monissa muodoissa. Hän osaa parhaiten auttaa myös CNC-jyrsimen kanssa ja kotiautomaatioon liittyvissä kysymyksissä sekä vastauksissa.

Jäsenesittely: Juhani

27.3.2022 / Yleinen / Tuomas Karhunen

Kuka: Juhani Vuorinen (JuhaniV)
Mitä: Tekniikan insinööri, Mekaniikka suunnittelija, tekniikkaintoilija
Häh?: Toisen kauden hallituslainen, löyhästi sidottuna rahastonhoitajan virkaan
Vapaa sana: ”Innostus korvaa puuttuvat taidot”

Juhani ilmestyi läbille eräänä päivänä vuonna 2020 vähän sen jälkeen kun suurimmat läbin remontoinnit oli jo saatu valmiiksi. Muiden jäsenten mielestä Juhani vaikutti sopivan joukkoon paremmin kuin he itse, eikä ihme, sillä Juhani oli harrastanut hacklab-henkistä toimintaa jo pitkään. Hänellä on kokemusta koneiden huoltamisesta, korjaamisesta, niiden suunnittelusta sekä jopa rakentamisesta. Juhania kiinnostavat vaatimattomasti sanottuna lähes kaikki kojeisiin ja erilaisiin aparaatteihin liittyvät asiat: ohjelmointi, elektroniikka, mekanismit ja laitteiden toimintaperiaatteet. Erityistä mielenkiintoa hänessä herättävät kaikki high-end -laitteet – siis sellaiset, joista näkee, että niiden suunnitteluun on uhrattu hikeä, verta, kyyneliä ja kahvia. Juhani väittää, että vaikkei hän paljoa tiedä yhdestä tietystä asiasta, osaa hän jotakin vähän kaikesta. Oikeasti hän on pätevimpiä jäseniämme, mutta ei kerrota siitä hänelle, ettei * nouse hattuun.

Juhanilla on käynnissä liikaa projekteja millä tahansa ajan hetkellä. Turku Hacklabille hänet vei buginen koodi, joka tarvitsi oikaisua. Blogin kirjoittaja ei toistaiseksi tiedä, löytyikö läbistä apua koodiin, mutta sen tiedän, että Juhani löysi hacklabiltä samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa pystyi jakamaan ajatuksia ja ideoita. Ensimmäinen muistikuva hänestä on se, kun Juhani sanoi: ”Katsotaanpas vähän tätä”, nosti lahjoituksena saadun 3D-tulostimen pöydälle ja alkoi korjata sitä. Hetken päästä koko läbin porukka pörräsi pöydän ympärillä innostuneena.

Eräitä Juhanin käynnissä olevia (ikuisuus-) projekteja ovat DMX-ohjattu PD-pankilla toimiva tuhannen lumenin LED-lamppu, hammaslääkärissä käytetyn kompressorin kunnostaminen omaan käyttöön, kissanloukotusautomaatti älykkäällä tunnistuksella ja sirulukimella, monikairaporakoneen uudelleenautomatisointi ja DMX shutter (mikä ihme se liekään). Lista on kuulemat loputon.

Hacklabin hallituksessa Juhani vastaa avainjäsenille jaettavista avaimista, postilaatikon tyhjentämisestä, hacklabin kassan riittävyydestä sekä Coca-cola -juomien riittävyydestä, että suklaapatukoista. Häneltä voi kysyä neuvoja asiaan kuin asiaan ja onkin todennäköistä, että parempaa vastausta et muualta läbiltä löydä tai saa.

Seuraavalla kerralla esittelyssä taas joku hallituksestamme tai sitten pahaa-aavistamaton rivijäsen.

t. Turku Hacklab