Hacklab HUEY
Nyt on tullut aika polkaista käyntiin Hacklabin ryhmätyö nimeltä Hacklab HUEY – DIY-älyvalaistusprojekti. Projektin tavoitteena on koota yhteen kauko-ohjauksesta, LED-valaistuksesta ja kodin automatisoinnista kiinnostunut porukka ja opetella yhdessä luomaan jokaisen kotiin älypuhelimella tai muulla laitteella ohjattava LED-valaistus ja luoda valmiudet muuhun automatisaatioon.
– Mutta niitähän saa kaupasta? – Niin saakin, mutta on aika eri asia ostaa valmista kuin opetella itse tekemään. Toisena puolena itsetehdyssä on sen sovellusmahdollisuudet. Saat kaupasta etäohjattavaa RGB-ledinauhaa, mutta pystytkö kytkemään sen eteen liikesensorin? Voitko liittää systeemiin valvontakameran, hämärätunnistimen, TV:n kaukosäätimen tai kissan ruokinta-automaatin? Pystytkö ohjaamaan valojen väriä perustuen lämpötilaan tai säähän? Ähäkutti, et todennäköisesti pysty.
Itsetehty järjestelmä on todennäköisesti valmista systeemiä halvempi (jos ei laske työtunteja) ja projektista saatava tietotaito on sekin huomattava sijoitus. Tämän projektin aloitusidea menee seuraavan kuvan mukaisesti:
- Älypuhelimen tai tietokoneen selaimella mennään sisäverkon (tai ulkoverkon) kautta Rasberry Pi:n pyörittämälle hallintasivulle, josta systeemiin liitettyjä laitteita käytetään.
- Puhelimesta annetaan käsky, että nyt halutaan kotiin discovalot päälle.
- Käsky menee Rasberryyn, joka taas välittää viestin ESP8266 tai ESP32 -mikrokontrollereille, jotka kytkevät LED-nauhat päälle (virtalähteen ja nauhan väliin tarvitaan varmaan rele).
- Hallintasivu näyttää, mitkä valot ovat päällä ja/tai mikä ohjelma niissä on menossa.
- Systeemin käyttäjä laittaa stereoista soimaan Cascadaa.
Onko tuollainen toteutus tai musiikkivalinta järkevä? Siitä allekirjoittaneella ei ole mitään hajua, kuten ei ole myöskään mistään projektin osa-alueesta. Tämä ei ole ennenkään estänyt aloittamasta mahtipontisia, tuhoontuomittuja ja kamalalla tavalla epäonnistuvia projekteja. Ryhmätyön pointtina onkin lyödä viisaat ja ei-niin-viisaat päät yhteen ja tutkia erilaisia vaihtoehtoja, kerätä sekä jakaa tietoa. On myös aika kiva harrastaa rakentelua yhdessä.
Mitä sitten tarvitset alkaaksesi mukaan tähän mielikuvitusta kutkuttavaan projektiin?
- Turku Hacklabin jäsenyys on suositeltava
- Jonkinlaiset lähtötiedot Arduinoista, ohjelmoinnista ja/elektroniikasta ovat eduksi, mutta ei haittaa vaikka täysin nollasta aloittaisi.
- Telegrammin yhteydenpitoon, myöhemmin tietoa kerätään varmaan Google Docs:iin
- Rasberry Pi:n (Hacklabillä pitäisi olla 2. generaation malleja, joita voi käyttää)
- ESP8266-mikrokontrollerin (jos ei ole niin pari ensimmäistä saa lainaan minulta)
- Pätkän digitaalista WS28xx LED-nauhaa (jos ei ole, niin saat minulta)
- 12V virtalähteen / LED-ajurin (minulta saa lainaan tämänkin)
- Monenlaisia elektroniikkaan liittyviä juttuja, joita en jaksa luetella, mutta joita löytyy läbiltä.
- Huutele asiasta Turku Hacklabin Telegram/Matrix/IRC-kanavalla kunnes joku huomioi sinut.
Kun riittävän monta kiinnostunutta on kasassa, muodostamme Telegrammiin projektille oman kanavan, jotta emme tuki Hacklabin pääkanavaa. Pyrimme dokumentoimaan asioita, jotta tuloksena olisi myös tutoriaali, kuinka tämmöisen voi tehdä.
Let’s get hackin’!
– Puppek / Turku Hacklab
Brifly In English:
We’re starting a co-op project called Hacklab HUEY – DIY-smart light system. We’re gathering a group interested in LED-lighting, home automation and remote controls. Together we will create a system that everyone can remote control their LED-lights at home and possibly add other gadgets into the system like surveilance cameras, motion sensors and cat feeding automat. You can get along by asking about it on Turku Hacklab’s Telegram/Matrix/IRC channels.
– Puppek / Turku Hacklab