Jäsenesittely: Calle

25.4.2022 / Yleinen / Tuomas Karhunen


Kuka: Calle Laakkonen
Mitä: Filosofian maisteri, ohjelmistosuunnittelija, rakentelija
Häh: Hacklabin pitkäaikainen jäsen
Vapaa sana: (Calle ei keksinyt tähän hätään mitään)

Calle on ollut Turku Hacklabin jäsenenä jo ensimmäisen hacklabin (1.0) ajoista, joskus vuodesta 2013. Hän oli kuullut jostain lähteestä, että ulkomailla on hacklabeja ja sellainen toiminta kuulosti tosi jännälle. Calle saikin selville, että Turussakin on hacklab ja hän meni tutkimaan asiaa. Vaikka läbi oli kohtalaisen tuore, eikä sillä todennäköisesti ollut (kirjoittaja olettaa) vielä nykyisenkaltaisia resursseja, Calle piti samanhenkisten ihmisen seurasta ja se sai hänet jäämään jäseneksi. Ilmeisesti hacklabilla olevan seuran taso ei ole laskenut, sillä Calle on yhä jäsenenä melkein kymmenen vuotta myöhemmin ja häntä näkee läbillä useammin kuin harvoin.

Callen sitoutuminen läbin toimintaan näkyy ehkä eniten läbin CNC-jyrsimessä, joka on siis Callen omaisuutta. Vuosia sitten tuo laite pölyyntyi hänellä varastossa ja Calle arveli, että sille löytyisi parempaa käyttöä läbillä. Hän oli oikeassa. Aluksi muut kuin Calle eivät jyrsintä osanneet käyttää, mutta asia korjaantui joskus vuonna 2017 Callen pitämän kurssin anssiosta. Nykyisin jyrsimen käyttöön on kirjalliset käyttöohjeet ja lukuisat hacklabin jäsenet osaavat leikata sillä monimutkaisia tai yksinkertaisia kappaleita.

Kuten muillakin hacklabin tyypeillä, Callellakin on paljon projekteja käynnissä. Yleensä ne ovat softaprojekteja, mutta viimeaikoina hän on kiinnostunut kotiautomaatiosta ja harjoitellut sekä opetellut tekemään siihen liittyviä laitteita ja järjestelmiä. Yksi valmiiksi tulleista on älykäs, wlanin kautta ohjattava lattiavalaisin, josta kuva alla. Tietämyksensä ansiosta Callesta oli hurjan suuri apu Hacklab Huey -projektissa (suunnitelma blogissa / lopputulos fb:ssä). Toinen Callen työn alla oleva projekti on vanhanaikaisen kameran rakentaminen, josta myös kuva alhaalla.

Mikäli tarvitset apua, niin Callen paras osaamisalue on koodaaminen monissa muodoissa. Hän osaa parhaiten auttaa myös CNC-jyrsimen kanssa ja kotiautomaatioon liittyvissä kysymyksissä sekä vastauksissa.